9. Festivalul national de muzica folk "Omul cu o chitara" 2007

Finala Festivalului National de Muzica Folk "Omul cu o chitara"

LAUREATII FESTIVALULUI NATIONAL DE FOLK
 Laureaii Festivalului Naional Folk
„Omul cu o chitara”
Braila, 2-4 noiembrie 2007
 
Premiul I
Didina Curea – Oelu Rosu

Premiul al II-lea
„Tandem” – Iasi
Walter Ghicolescu
Narcis Adrian Gradinaru
 
Premiul al III-lea
Nicolae Zotta – Buzau
 
Meniuni
Trio – Braila
Iulia Caraiman
Lucian Bedeu
Catalin Popa
Adrian Bezna – Piatra Neamt
 
„Folkistii cu trabant” – Braila
Alexandru Mihaita Murgu
Sorin Ionu
Alexandru Iulian Vatra
Stefan Sabin Gazea
 
Confruntare apriga pentru cele mai atragatoare premii oferite vreodata la un festival folk
* marele premiu de 7.000 lei a fost rivnit de 14 concurenti si grupuri vocale din toate colturile tarii * principalele puncte de atractie ale celor trei seri de festival au fost recitalurile sustinute de nume cunoscute ale muzicii folk romanesti
Trei seri la rind, Braila a cintat folk. In acest sfirsit de saptamina, pe scena Casei Tineretului, s-a desfasurat Festivalul National de Muzica Folk "Omul cu o chitara", eveniment care a reusit inca de la a doua editie sa constituie un punct important pe harta muzicii folk. Meritul il reprezinta, desigur, si premiile deosebit de atractive oferite anul acesta de organizatori. Pentru Marele Premiu de 7.000 lei, recompensa, de altfel, nemaiintilnita pina acum la un festival de folk, s-au luptat 14 concurenti si grupuri vocale din toate colturile tarii. Un alt indicator al nivelului ridicat al concursului a fost dat de juriul valoros, condus de Victor Socaciu, din care au facut parte Sergiu Dionisie Almasan, de la Fundatia "Om Bun", Mihai Cosmin Popescu, realizatorul emisiunii "Omul cu chitara" de la Radio Romania Actualitati, Alex Revenco, de la "Jurnalul National", Stefan Stanescu, Televiziunea Romana, Dorin Sipos, inspector scolar, cantautor si Lucian Macedon, profesor cantautor. Mai mult decit atit, de anul acesta, evenimentul folk de la Braila a intrat in atentia Televiziunii Nationale care va transmite, in zilele care urmeaza, pe canalele TVR2 si TVR Cultural secvente consistente din festival. Se poate spune, astfel, festivalul e pe cale sa atinga notorietatea de care se bucura deja Festivalul International de Muzica Usoara "George Grigoriu" gazduit anual de orasul nostru.
Festivalul a fost deschis oficial, vineri seara, de catre presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, dupa care a urmat prima parte a programului competitional. Trebuie reamintit ca Festivalul "Omul cu o chitara" a fost organizat de Consiliul Judetean Braila si Centrul de Creatie, iar concurentii au fost introdusi in scena de inconfundabilul Octavian Ursulescu. Astfel, in prima seara, s-au intilnit cu publicul brailean trei solisti: Gabi Ciolan - Ploiesti, Nicuk Zotta - Buzau si braileanca Manuela Nichita, precum si patru grupuri vocal-instrumentale: Tandem din Iasi, Studis din Calarasi, Folkistii cu Trabant si Trubadurii din Braila. Simbata seara, a venit rindul celorlalti sapte concurenti sa-si demonstreze calitatile de folkisti. De aceasta data, au intrat in atentia juriului si a publicului Claudiu Ene - Braila, ...sau nu - Cluj, Didina Curea - Otelu Rosu, D'Ark - Piatra Neamt, Gigi Smadoi -Craiova, Carpe Diem - Braila si Contract din Slobozia. S-au ascultat concurenti experimentati si bine pregatiti care au deja o carte de vizita, dar si simpli iubitori de muzica si poezie care au dorit sa-si incerce puterile la un festival de valoare cum este "Omul cu o chitara". Cu totii au oferit un frumos spectacol in care s-a cintat si s-a aplaudat minute in sir.
Recitaluri care au ridicat sala plina in picioare
Principalele puncte de atractie ale celor trei seri de festival au fost recitalurile sustinute cu mult profesionalism de nume cunoscute ale muzicii folk romanesti. Publicul numeros a umplut sala la intreaga capacitate, distractia fiind pe masura. Recitalurile primei seri au fost asigurate de Dorin Sipos impreuna cu sotia sa, Mioara Sipos, urmati "in dulcele grai moldovenesc" de Pavel Stratan. "Vasile Toarna", "Dudu", "Luluta" "M-am nascut de ziua mea", "Eu beu" sint doar citeva dintre melodiile pline de umor care au fost.
Sursa: "OBIECTIV-VOCEA BRAILEI".