1. Festivalul naţional de muzică uşoară "GEORGE GRIGORIU" 2005

Festivalul naţional de muzică uşoară "GEORGE GRIGORIU" 2005

         Interviul nostru cu George Grigoriu

Săptămâna viitoare Brăila trăieşte - a câta oară? - momente de ţnaltă satisfacţie spirituală prin omagiul adus de alt fiu al său, compozitorul George Grigoriu, care-i dedică un cântec. Este vorba de melodia Sub stelele Brăilei care este inspirată de meleagurile natale ale autorului ei. 
Până la contactul cu publicul brăilean, am solicitat cunoscutu­lui compozitor să ne răspundă la câteva ţntrebări.
- Aţi promis, in urmă cu aproape doi ani, o melodie inspirată de locurile natale. În pragul implinirii ce ne puteţi spune?
- În sfârşit, sunt ţn pragul rea­lizării unei vechi dorinţe, ce nu-mi dădea pace, dar care acum ţmi aduce satisfacţia ţmplinirii unei misiuni de onoare, ce-mi revenea ca om ce ţşi iubeşte meleagurile copilăriei. În afară de faptul că exigenţa publicului brăilean m-a determi­nat să nu mă grăbesc, am fost ocupat să termin opereta Se mărită fetele. Totodată, am mai fost reţinut de alte preocupări: profesor la cursurile de perfec­ţionare ale C.S.C.A., selectarea soliştilor participanţi la noua ediţie a Festivalului Cerbul de aur, pregătirea Festivalului de la Mamaia, deplasări ţn străi­nătate.
 
 
Aş aminti numai participarea ca membru al juriului la Festiva­lul de la Soci (septembrie 1969) precum şi de vizitele ţn unele centre muzicale europene ca Bruxelles, Frankfurt pe Main, Viena. Cu acest prilej, la cererea Societăţii Franco-London Musik am scris muzica pentru un se­rial de patru filme artistice inti­tulat Legenda pieilor roşii, după F. Cooper, care va rula şi pe ecranele noastre ţn martie anul acesta.
- Ce sentimente aţi ţncercat, când aţi creat melodia ţnchi­nată urbei natale?
- Sub stelele Brăilei aş vrea să placă brăilenilor şi să simtă căldura celui ce a trăit cea mai frumoasă parte a vieţii lui pe me­leagurile Dunării, cea care a fertilizat nu numai pământul, dar şi sufletele oamenilor săi.
- Aveţi emoţii?
- Mari emoţii...
- De ce ţncredinţaţi melodia dvs., pentru lansare, unui amator şi nu unei vedete?
- Doresc ca melodia Brăilei să fie cântată tot de un brăilean. De altfel mă preocup de 10 ani să ţncredinţez melodiile ţn primă audiţie mai degrabă debutanţilor decât consacraţilor.
- Ce doriţi melodiei Sub stelele Brăilei?
- Să fie fredonată de toţi ti­nerii pe străzile oraşului natal.
- Prima confruntare cu publicul?
- Marţi, ţn oraşul copilăriei mele.
 
(Înainte, an XXVI, nr. 7822, 15 feb. 1970, p. 3)