8. Concurs International de muzica populara

Concurs International de muzica populara

Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii
 
Consiliul Judetean Braila, Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Institutul de Etnografie si Folclor Constantin Brailoiu al Academiei Romane, Centrul de Creatie Braila
 
Concurs International de muzica populara
Cantecul de dragoste de-a lungul Dunarii
Editia I, Braila, 10-12 august 2007
 
        Varietatea tematica a folclorului romanesc impune cu precadere acel  gen artistic ce se adreseaza sufletului prin stari emotionale si sensibile pe care le degaja si anume, cantecul de dragoste. Organizatorii isi propun deci, redescoperirea, valorificarea si promovarea acestor creatii si afirmarea de noi interpreti ai genului vocal destinat prin definitie sa sporeasca bogatia spirituala a tuturor a locuitorilor de la Dunare si nu numai.
        Concursul se adreseaza solistilor vocali amatori apartinand localitatilor de pe cursul Dunarii din judetele : Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Constanta, Braila, Tulcea, Galati, precum si din Bulgaria, Ucraina, Serbia, Ungaria.
       Pot participa la concurs persoane care au depasit varsta de 18 ani. Este recomandabil ca unul dintre concurenti sa apartina grupului etnic preponderent in judet( ucrainieni, tatari, turci, rusi-lipoveni de rit vechi, greci, italieni etc.) acolo unde este cazul.
       Inscrierea la concurs se face pe baza de Fisa de participare ( conform anexei ). Fisa va fi insotita de C.D. sau caseta audio care contin repertoriul de concurs. Acestea vor transmise Centrului pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Braila, Piata Traian, nr.2 cod 810153, telefon si fax 0239.614.710 pana la data de 27 iulie 2007. Piesele pot fi transmise si in format mp3, la o calitate satisfacatoare, pe adresa centrul_creatie@portal-braila.ro
       Fiecare concurent va prezenta 2 piese contrastante ca structura ( melodie, ritm, caracter…) din care una fara acompaniament si care sa exprime zona etnofolclorica din care provine. Piesele vor raspunde, prin continut, mesajului transmis prin chiar genericul Concursului - cantecul de dragoste.
In cazul reprezentantilor etniilor, piesele vor fi din repertoriul minoritatii respective.
Concurentii vor purta costumul specific zonei sau al etniei din care face parte.
Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra Botgros.
Preselectia se face pe baza materialului audio transmis – CD, caseta audio sau mp3 – in data de 4 august; deciziile vor fi luate de Juriul concursului. Concurentii admisi vor fi anuntati in aceeasi zi. Acestia se vor prezenta la Braila in ziua de 10 august 2007 incepand cu ora 10 pentru repetitii, ce se vor desfasura la Casa Tineretului din Braila.
Concursul se desfasoara in zilele de 10 – 11 august 2007. In ziua de 12 august se va desfasura Gala de premiere si Concertul de gala a lauretilor.
Ordinea intrarii in concurs va fi stabilita prin tragere la sorti.
Organizatorii asigura concurentilor selectati cazarea si masa pentru toata perioada concursului. Cheltuielile de transport revin concurentilor sau institutiilor pe care le reprezinta.
         Juriul concursului va fi alcatuit din personalitati ale folcloristicii romanesti, specialisti de prestigiu care, prin valoare si competenta profesionala vor garanta corectitudinea clasamentului dupa urmatoarele criterii: calitatea interpretarii, autenticitatea si valoarea artistica a pieselor, autenticitatea costumului, tinuta scenica a interpretului.
 
Se vor acorda urmatoarele premii :
PREMIUL   I – 2000 lei
PREMIUL  II – 1500 lei
PREMIUL III – 1000 lei
 

PROGRAM CONCURS

CANTECUL DE DRAGOSTE DE-A LUNGUL DUNARII
Concurs international de muzica populara
 
Participa concurenti din judetele riverane Dunarii, precum si din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina si Republica Moldova
 
Vineri 10 august ora 20 - Concurs
Recitaluri FUEGO si Irina LOGHIN
 
Sambata 11 august ora 20 – Concurs
Recitaluri Adriana Ochisanu si Lidia BEJENARU ( Chisinau )
 
Duminica 12 august ora 20.30 – Gala Laureatilor
Recitaluri Sofia VICOVEANCA si Gheorghe ROSOGA
 
Acompaniaza orchestra
LAUTARII – Dirijor Nicolae BOTGROS
 
Prezinta Iuliana Tudor
 
Manifestarile se desfasoara la ESPLANADA DUNARII
Gala Festivalului va fi inregistrata de catre TVR, urmand a fi difuzata in cadrul emisiunii
« O VEDETA POPULARA »