Concursul Internațional de canto HARICLEA DARCLEE 30 iulie-5 august 2018

Pe Esplanada Dunarii mii si mii de oameni au celebrat în cânt Centenarul Marii Uniri
Mariana Nicolesco: «Gloria cântului, gloria Tarii»

Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco - reunind aproape 100 de tinere talente din tara noastra si din multe alte tari, artisti veniti sa-si însuseasca marile traditii ale artei cântului - au avut în acest an o semnificatie extraordinara: celebrarea Centenarului Marii Uniri în cadrul Programului National finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. Evenimentul a coincis cu cei 650 de ani de atestare documentara a Brailei si comemorarea lui Gioachino Rossini la 150 de ani de la trecerea la cele vesnice.
Gala Master Classes din seara de duminica 5 august a dat masura nespusei bucurii a fiecarui artist de-a urca pe scena pe care acum 137 de ani debuta legendara soprana Hariclea Darclée. De nedescris era entuziasmul acestora, constienti de faptul ca, îndrumati de-a lungul întregii saptamâni de o alta artista fara egal, Mariana Nicolesco, îsi depasisera limitele si puteau atinge performante la care aproape ca nici nu visasera pâna atunci. Iar publicul a stiut sa-i aplaude si sa-i ovationeze cu imensa caldura.
Au stralucit soprane, mezzosoprane, tenori, baritoni si basi din tara noastra si din Republica Moldova, din Armenia, din Polonia, din Austria, China sau Turcia în marele repertoriu liric, si nimeni nu va putea uita vreodata cum artistii români si artistii chinezi au cântat si au dansat cu candoare si cu un nestavilit elan celebrul cântec Baga Doamne luna-n nor. Tot de neuitat va ramâne - pe lânga alte splendide reusite ale atâtora dintre tinerii participanti - performanta lui Onur Abaci, artist turc, traitor la Viena, care cânta cu admirabila virtuozitate nu ca un contratenor, ci ca un sopranist din alte secole, si care pentru ca s-a simtit atât de fericit la noi, e sigur ca se trage, fara s-o fi stiut, din turcii nostri.
Sâmbata 4 august, pe Esplanada Dunarii, a avut loc întâlnirea tinerilor artisti cu un numeros public brailean, de peste zece mii de persoane înflacarate de spiritul momentului, de splendoarea muzicii si a interpretarilor, manifestarea confirmând cuvintele Marianei Nicolesco: «Gloria cântului, gloria Tarii».
Aceasta sarbatoare, asezata sub titlul Un an al Marilor Celebrari, a cuprins pagini emotionante ale muzicienilor români, începând cu Pe-al nostru steag e scris Unire de Ciprian Porumbescu, Hora de Gheorghe Dima, Hora Staccato de Grigoras Dinicu sau Dans taranesc de Constantin Dimitrescu, culminând cu Rapsodia Româna nr. 2 de George Enescu, în timp ce la Hora Unirii de Alexandru Flechtenmacher, pe versuri de Vasile Alecsandri, cei peste zece mii de spectatori s-au ridicat spontan în picioare, iar celebra melodie a fost reluata în entuziasmul general.
Aplauze si ovatii au fost rezervate de public sopranei Irina Baiant, mezzosopranelor Oana Andra si Florentina Soare, tenorului Adrian Dumitru, baritonului Alexandru Constantin, basilor Andrei Nicoara si Iustinian Zetea. Ei au fost magistral acompaniati de Maestrul Marco Balderi în fruntea Orchestrei Festivalului Darclée si a Corului Filarmonicii George Enescu, într-un repertoriu cuprinzând, între altele, arii din opere de Rossini, Gounod, Bizet, sau din celebre musicals, pentru ca minunata serata sa se încheie cu emblematicul Brindisi din La Traviata de Verdi cântat de mai multe ori la rând de toti cei prezenti, artisti si public, deasupra tuturor ridicându-se vocea fara egal a Maestrei de Ceremonii a superbei celebrari, Mariana Nicolesco.
Manifestarile Darclée au fost dintotdeauna dedicate în primul rând artei cântului si muzicii, însa deopotriva culturii în general, conferinta sustinuta în 3 august de Dr. Stephan Poen relevând statura unor personalitati brailene de nivel national si international. Iar Centenarul Marii Uniri a fost onorat printr-un film documentar având ca fond muzical imnul revolutionarilor de la 1848 care l-a inspirat pe tânarul George Enescu, la numai 15 ani; acesta l-a preluat spre a-l include în Suita româna ce premerge minunata lui creatie simfonica de mai târziu, Poema româna. Momentul final al serii fiind dedicat geniului rossinian, ilustrat de interpretarile Marianei Nicolesco.
Iar prestigiosul caiet-program al manifestarilor, prefatat de celebra soprana, cuprinde texte remarcabile semnate de Ioan-Aurel Pop, Presedintele Academiei Române: Românii si România la Centenar, si de Ionel Cândea, Membru Corespondent al Academiei Române, Directorul Muzeului Brailei Carol I: Gânduri la o aniversare. Braila 650.
«Nimic mai frumos, la acest Centenar al Marii Uniri, decât aceasta emotie si aceasta comuniune înaltatoare care ne-a fost oferita prin cânt», declara la finele minunatei serate Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Casian al Dunarii de Jos.